Uiteraard draagt Saint Anthony Pipe Band tijdens optredens traditionele Schotse kleding.

Het meest in het oog springende onderdeel en tevens het meest besproken onderdeel van die kleding is natuurlijk de kilt. Een echte Schotse kilt wordt gemaakt van een geweven wollen stof: tartan. Voor een kilt van een gemiddelde maat is een lap stof van ongeveer 7 meter nodig! Die stof wordt in grote plooien rond het lichaam gewikkeld. Zo heb je dus wel 6 lagen wol om je heen. U zult begrijpen dat de vraag: "Is dat niet koud in zo'n kilt" overbodig is. Zeker als je ziet dat onder de kilt ook dikke warme kousen worden gedragen.

In Schotland zijn ontelbaar veel kleuren en patronen tartan beschikbaar. Saint Anthony heeft gekozen voor de tartan met de naam King George VI. Het is een zeldzame ruit die speciaal voor ons op bestelling geweven wordt.

Het tenue van Saint Anthony bestaat verder uit een zwarte leren sporran. Dat is het tasje wat voor op de kilt wordt gedragen. Een kilt heeft namelijk geen zakken en ook een doedelzakspeler moet toch ergens zijn (of haar) autosleutels, GSM en portemonnee opbergen.

Een zwarte waistcoat (gilet) wordt over ons witte overhemd met groene stropdas gedragen. Daar overheen dragen wij een zwarte jacket. Dit is het kostuum waarin tegenwoordig vrijwel alle burger pipe bands gekleed zijn: Argyll style.

Het type schoen wat wij dragen zijn Ghillie Brogues die met een lange veter over de kousen heen dichtgemaakt wordt.

Op het hoofd dragen de pipers en drummers een glengarry. Dit hoofddeksel stamt van oorsprong uit het Britse leger.

 

Last update March 13, 2017