Wanneer SAPB wordt ingehuurd voor een optreden zijn er een aantal zaken die om de hoek komen kijken.
Een doedelzak moet worden ingespeeld. Dit betekend dat er een ruimte moet zijn waar een uur voor aanvang van het optreden de spelers kunnen spelen en stemmen.
Om een goed optreden neer te zetten is het belangrijk dat de omstandigheden goed zijn. Belangrijke factoren zijn niet altijd in onze handen, het weer is bijvoorbeeld een dergelijk factor. Ook de grootte van de ruimte is erg belangrijk.
Een doedelzak produceert nu eenmaal een hoop decibels, de organisator moet voor het optreden zorgen voor eventuele vergunningen en of het inlichten van de omgeving, denk hierbij aan bijvoorbeeld de buren.
Het optreden duurt standaard ongeveer 20 minuten wat naar een rustpauze een aantal keren kan plaats vinden, uiteraard proberen wij bij meerder optredens op één locatie variatie te brengen in het repertoire.
Na het optreden pakken de spelers hun spullen in en vertrekken huiswaards.

Het inspelen

De doedelzak heeft net als ieder ander muziekinstrument tijd nodig om "warm" te worden.
De rieten die het geluid produceren worden door "in te spelen" soepel gemaakt zodat de klanken mooier worden. Het inspelen duurt afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid ongeveer 10 á 15 minuten.
Als de rieten lekker op temperatuur zijn kan er gestemd worden. Dit gebeurt door middel van een stemapparaat en het gehoor.
Dit hele proces duurt ongeveer een half uur, afhankelijk van het aantal spelers.

Enkele voorwaarden voor een geslaagd optreden

Om van een optreden een succes te maken zijn de volgende voorwaarden van belang.
Het is van belang dat de spelers kunnen inspelen in een ruimte wat gelijk is aan het podium. Hiermee wordt bedoeld dat wanneer het optreden binnen is dat er binnen ingespeeld en gestemd kan worden. Wanneer het optreden buiten plaats vindt moet er een gelegenheid zijn waar de spullen veilig neergelegd kunnen worden. Bij optredens binnen zou de inspeelruimte kunnen voldoen als opslagplaats tijdens het optreden.

Het weer heeft grote invloed op het instrument. Kou en vocht zijn funest voor de rieten. Het advies is dan ook om geen pipers buiten te laten spelen bij kou en of veel vochtigheid, dit heeft te veel invloed op een goed optreden. Neemt u een mindere kwaliteit van het geluid op de koop toe dan zijn buiten optredens in de wintermaanden in overleg mogelijk.

De doedelzak maakt ongeveer 85 decibel aan geluid, dit is de reden dat een optredenen in een kamertje, niet met een voltallige band gedaan kan worden. Ook bij buiten optredens is het van belang rekening te houden met het geluid. Wanneer er bij een jarige thuis in de tuin of in de kamer wordt gespeeld, licht dan de buren in over de komst van een doedelzakband. Bij optredens op locaties met een evenementenvergunning is het van belang om te vragen of er verstrekte muziek mag worden gemaakt. De doedelzak is dan wel niet versterkt, maar is qua volume wel gelijk aan versterkte instrumenten.

Wat kost een optreden

De prijs is afhankelijk van uw wensen en de locatie/plaats.
Neem voor een gratis prijsopgaven contact met ons op.

Waarom een vergoeding

Om misverstanden te voorkomen, de bandleden zijn vrijwilligers en spelen voor een kilometervergoeding, een consumptie en veel speelplezier wat ze aan het optreden overhouden.

Maar de vereniging moet natuurlijk meer vragen aan vergoeding dan een kilometervergoeding voor de bandleden omdat de instrumenten aangeschaft en onderhouden moeten worden.

Ook het uniform die de bandleden dragen moeten aangeschaft en zo nu en dan vervangen worden.

Natuurlijk komen er kosten kijken bij de repetitieavond denk aan de huur van de oefenruimte en het uitprinten van bladmuziek.

SAPB is aangesloten bij de Nederlandse Organisatie voor Doedelzakbands (N.O.v.D.B.) hiervoor betaalt de vereniging contributie.

Verder zijn er natuurlijk de verzekeringen een kostenpost.

Hiermee heeft u een kijkje gekregen in wat er met uw vergoeding gedaan wordt en ziet u dat het runnen van een vereniging net als andere organisaties niet gratis is.

Contactgegevens Saint Anthony Pipe Band: