Leerlingen zijn bij ons van harte welkom! Wie doedelzak (Great Highland Bagpipe) wil leren spelen of het Schotse drummen onder de knie wil krijgen is bij Saint Anthony Pipe Band aan het juiste adres. Je kunt bij ons terecht en les krijgen van zeer ervaren spelers / instructeurs.

Laten we vooral eerlijk zijn: voor de beheersing van zowel de doedelzak als het slagwerk mag je toch al gauw een paar jaar uittrekken. En dan moet je wel intensief met het instrument bezig zijn. Maar goed, dat geldt natuurlijk voor bijna elk instrument. Maar uiteindelijk beheers je dan ook wel een bijzonder instrument.

LEERLING PIPER

De startende doedelzakspeler (piper) gebruikt een oefenfluit, de zogenaamde practice chanter (kostprijs € 40,- á € 75,-).

Muzikale voorkennis is mooi meegenomen maar is niet noodzakelijk. Het lezen van noten en de techniek van het blazen en drummen leer je al spelenderwijs.

De leerling piper begint met het aanleren van melodieën (tunes) op de practice chanter. Je leert de noten spelen en de verschillende grepen. De practice chanter heeft een heel bescheiden geluid waardoor je er thuis prima mee kunt oefenen. Ook voor de gevorderde piper blijft de practice chanter onmisbaar om nieuwe melodieën aan te leren.

Als je de techniek beheerst en een aantal melodieën op de practice chanter kunt spelen, is het tijd om de doedelzak uit te proberen. Doedelzak spelen is fysiek inspannend. Je hebt een behoorlijke longinhoud nodig, want je moet tegelijkertijd blazen, spelen en lucht uit de zak duwen.

De bandleden krijgen les van instructeur Elmer de Jong.

LEERLING DRUMMER

De leerling drummer start met drumsticks (trommelstokken) en een practice pad (kosten € 40,- a € 75,-).

Bij het drummer onderscheiden we de snaredrum, de tenordrum en de bas. De leerling snaredrummer leert spelen op een drum met een dubbele snare die een strak geluid geeft met en hoge pitch (toon). De tenor drum geeft een veel lager, basachtig geluid. Bijzonder bij het spelen van de tenor zijn de sierlijke draaiende bewegingen die je met de tenorsticks maakt.

De base drum is de grote trommel die we ook van de harmonie en fanfare orkesten kennen. De bas is een soort basis en heel bepalend voor het tempo van en het evenwicht in de muziek.

De leerling drummer leert eerst een aantal standaard drum scores: de 2/4, 3/4, 4/4 en 6/8 maatsoorten. Als je die beheerst dan kun je al meespelen met de band. Daarna ga je scores leren die hier van afwijken en die speciaal voor bepaalde nummers zijn geschreven.

PROEFLES

Je kunt altijd eerst proeflessen krijgen en hoeft daarbij nog niets aan te schaffen. Je hebt dus de ruimte om te proberen en te kijken of je het leuk vindt zonder dat je kosten maakt.

Als je geïnteresseerd bent, of als je gewoon eens een keer een instrument van nabij wilt zien of vasthouden dan ben je van harte welkom bij Saint Anthony Pipe Band.

Wij repeteren wekelijks op vrijdagavond in het REVIUS College te Wijk bij Duurstede van 20.00 uur tot 22.30 uur.

Omdat de deuren van de oefenlocatie alleen van binnenuit geopend kunnen worden moet je tevoren even contact op te nemen met één van de leden of Stuur een email naar info@saintanthony.nl dan weten we dat je komt en houden we de deur in de gaten.

Contactgegevens Saint Anthony Pipe Band: